Week van het Nederlandse Bier Bier

Wat is bier? Dat klinkt misschien als een overbodige vraag. Want wie weet nu niet wat bier is? In de praktijk ligt dat toch wat complexer. De drank die we in Nederland bier mogen noemen, is vastgelegd in de Bierverordening.

Onder bier wordt hierin verstaan: ‘de drank verkregen na alcoholische gisting van wort, hoofdzakelijk bereid uit zetmeel- en suikerhoudende grondstoffen, hop - eventueel in verwerkte vorm- en brouwwater, op voorwaarde dat tenminste 60% van de wort afkomstig is van gerste- en/ of tarwemout.’ Om ‘bier’ te mogen heten, moet de drank dus in ieder geval bestaan uit water, gerst- en/of tarwemout, hop en water: allemaal natuurlijke ingrediënten. Bier kan dan ook met recht een natuurproduct genoemd worden. 

Bier is de oudste alcoholhoudende drank ter wereld. Het wordt wereldwijd gedronken en staat op de derde plaats op de wereldranglijst van meest populaire dranken, na water en thee. Het ambacht van het bier brouwen ontstond al vele duizenden jaren geleden. Hoewel traditionele brouwmethoden nu nog steeds gebruikt worden, hebben we inmiddels het vakmanschap van toen gecombineerd met de moderne hedendaagse technologie. En die combinatie, daar zijn we trots op. Juist de Week van het Nederlandse bier geeft een prachtige gelegenheid om die trots met iedereen te delen.

Wil je meer weten Nederlandse bieren, de cultuur en geschiedenis, kijk dan op: