Wat is Nederlands bier?

Nederland kent meer dan zeshonderd verschillende brouwerijen waar gepassioneerde brouwers aan de ketels staan. Ze zijn verdeeld over alle provincies. Er zijn grote wereldwijde concerns bij, maar ook hele kleine, die het niveau van de badkamer net ontgroeid zijn. Er zijn brouwerijen die alleen voor het eigen café brouwen, en waar je naar toe moet gaan om het bier te kunnen proeven. Maar er zijn ook brouwerijen op meer of minder zichtbare locaties die hun bier op fles afvullen, zodat je er ook thuis van kunt genieten.

Met zoveel eigenzinnige brouwers is het niet verbazend dat er een grote variëteit aan smaken is ontstaan. Natuurlijk blijft pils, in vele soorten en maten het meest gedronken bier in ons land. Dat bier heeft gezelschap gekregen van nieuwe uitvindingen als pastry stout, herontdekkingen van oude bierstijlen als gruitbier, of Nederlandse vertalingen van oorspronkelijk buitenlandse bierstijlen als weizen, tripel of IPA. Ieder seizoen brengt zijn eigen bieren: van zware winterbieren, via blonde lentebocken en frisse zomerbieren tot het bekendste en meest eigen seizoensbier van Nederland: herfstbock. Er zijn doordrinkbieren en genietbieren, bieren die het uitstekend doen bij de maaltijd, of juist op een zonnig terras. Ontdek en laat je verrassen door wat het Nederlands bier allemaal te bieden heeft.

Week van het Nederlandse Bier

Alle partijen in de biersector werken samen om voor de Nederlandse bierconsument dé ‘Week van het Nederlandse Bier’ te organiseren die plaatsvindt van 27 mei t/m 6 juni 2021.
Bekijk activiteiten