Masterclasses 2019

Tijdens het Nederlands Bierproeffestival in de Grote Kerk worden dagelijks diverse interessante (walking) masterclasses en workshops gegeven. 
Entreebewijzen zijn tijdens festivaldagen te koop bij de stand van Mitra drankenspeciaalzaken. Betaling kan alleen met festivalmunten!

Overzicht masterclasses


Xperience Bier; ontdek bier met je zintuigen!
Masterclass door Mitra Drankenspeciaalzaken.
Ontdek de wereld van bier met ‘al je zintuigen’. Geblinddoekt en onder begeleiding van internationaal biersommelier Anneke Staals ervaar je verschillende biertypen door de toevoeging van spijs, geur én geluid. Wat doet dit met de geur en smaak of juist niet?


Masterclass Kaas en Bier
Door: Kaasspecialist Alexanderhoeve Bankastraat
Kaasspecialiste Annelies van den Ende van Alexanderhoeve Bankastraat in Den Haag en biersommelier/chef-kok/auteur Arvid Bergström, combineren verschillende bieren met heerlijke kazen en gerechtjes met kazen. Zoals steeds meer mensen weten vullen kaas en bier elkaar perfect aan en zijn de meest mooie combinaties te maken. Ervaar dit ook tijdens deze smakelijke Masterclass!


Masterclass Chocolade en Bier
Door: Arvid Bergström
Arvid Bergström, biersommelier/chef-kok/auteur, geeft op vrijdag een bierproeverij met chocolade! In een aantal ronden krijg je verschillende combinaties tussen bier en chocolade te proeven. Arvid vertelt over wat chocolade is en waarom het goed past bij bier, waar je op kunt letten bij het combineren en uiteraard ga je ook proeven! Kortom, een smakelijk avontuur dat je niet mag missen!


Masterclass Rijpen van Bier
Door: StiBON Bieropleidingen
De nieuwste trend op biergebied: Het rijpen van bier. Door dit onder de juiste omstandigheden te doen, ontwikkelen bieren zich prachtig en beleef je een geheel nieuwe smaaksensatie. Tijdens deze masterclass krijg je alle ins & outs over het rijpen van bier, waar op gelet moet worden en uiteraard kun je enkele vintage bieren proeven. Deze masterclass wordt door biersommelier en docent StiBON Bas Schampers (Bourgondische Bierkelder) verzorgd.


Masterclass Bieretiketten en Brouwerslatijn
Door: StiBON Bieropleidingen
Etiketten staan boordevol informatie - maar wat staat er nu eigenlijk? Hoezo 'koud en donker bewaren', en wat betekenen die cijfers achter IBU of EBC? Is een bier 'over de datum' als de THT is verstreken, en hoe erg is dat? Hoe 'lees' je nu precies een bier? En hoe versta je de brouwer? Wat bedoelen ze met 'maïschen', 'lauteren' en 'dryhoppen'? Doet 'kräusenen' pijn, en zo ja, hoe dan? Kun je een brouwer die aan 'spontane' of 'wilde' vergisting doet wel vertrouwen? Na deze Masterclass zijn de geheimen ontrafeld, terwijl het wondermooie mysterie er alleen maar groter op is geworden. De masterclass wordt verzorgd door biersommelier, docent StiBON en meesterlijk verteller Rick Kempen.


Masterclass 'Bier en Spijs – Bakken met Bier ’
Door: StiBON Bieropleidingen
Bier krijgt steeds meer een plek op tafel, maar bakken met bier kan ook lekker zijn. Zo hoef je nooit meer bier weg te gooien. Jet van de Griendt en Kim Sonneveld (docenten StiBON, GingerBrew, Hop en Hap en BierBitches) nemen je mee in de wereld van bier en baksels. Kim en Jet zijn speciaal voor deze workshop de keuken in gedoken. Het is aan jullie om te proeven en te kiezen welke biertypen goed combineren met de verschillende lekkernijen! Na deze masterclass heb jij volgende keer bierkoekjes bij de koffie!


Masterclass ‘Bier proeven als een pro’
Door: StiBON Bieropleidingen
Bier drinken kan bijna iedereen. Maar hoe proef je bier en ontdek je toch die aroma’s van grapefruit, hop en gist? Leer bij deze masterclass van biersommelier Henri Reuchlin (StiBON en BierBuro) de basisbeginselen van professioneel ruiken en proeven. Tijdens deze masterclass zal Henri een verband leggen tussen de ingrediënten en het brouwproces en datgene wat je ruikt en proeft.


Walking Masterclass: Gerijpte bieren
Door: StiBON Bieropleidingen
Ga met biersommelier Bas Schampers (docent StiBON en Bourgondische Bierkelder) op zoek naar de verschillende gerijpte bieren die op het festival te verkrijgen zijn en leer meer over de achtergrond van gerijpte bieren en hoe je de verschillen proeft.


Walking Masterclass: De wereld van IPA’s
Door: StiBON Bieropleidingen - met koptelefoon/headset
IPA: de verpersoonlijking van de bierrevolutie. Het is een klassiek biertype dat door Amerikaanse brouwers nieuw leven kreeg ingeblazen en vervolgens de wereld veroverde. Maar binnen het biertype IPA zijn tal van ondersoorten ontstaan - Session IPA, New England IPA, West Coast IPA en ga zo maar door. Wie ziet door de bomen het bos nog? Verken onder begeleiding van StiBON docenten en biersommeliers Yu Mey Kwee of Rick Kempen verschillende Nederlandse interpretaties van dit gloeiend hete biertype die te verkrijgen zijn op het bierfestival. Kijk of je de verschillen proeft, wat de typische kenmerken zijn van de verschillende typen en of je binnen de wereld van IPA een favoriet hebt.


Walking Masterclass: New Dutch Beer Styles (ENG)
By: StiBON Bieropleidingen - with headset
This Walking Masterclass by professional 'Beer Stylist' Derek Walsh (StiBON instructor) will be held in English for local and international guests who would like to learn more about the Dutch Beer Culture and new Dutch Beer Styles. The Dutch beer culture re-emerged in the 1980's and has virtually gone ballistic within the last decade. The Dutch have invented new styles and are finding their niche in the international Beer world. Discover some of these beers during this Walking Masterclass.


Walking Masterclass: Trends in de Nederlandse Biercultuur
Door: StiBON Bieropleidingen
In deze Walking Masterclass neemt Bierprofessor Henri Reuchlin (StiBON) je mee langs de verschillende trends in bierland: van fruitige IPA’s, via frisse sours, tot nieuwe klassiekers. De IPA golf is al een tijd bezig en is die op zijn einde? Gaan we terug naar de klassiekers of slaan we weer een nieuwe weg in. Loop mee en proef verschillende bieren. Ontdek welke kant je zelf verder wil exploreren?


Walking Masterclass: Brouwers en hun brouwproces
Door: StiBON Bieropleidingen - met koptelefoon/headset
Dit is een Walking Masterclass voor alle hobbybrouwers en bierliefhebbers. Want ja, zonder brouwer geen bier om van te genieten! Benieuwd waar een brouwer nu zijn inspiratie vandaan haalt voor een bier en hoe vertaald deze dat naar een recept? Of ben je benieuwd hoe de brouwer nu het proces aanpakt? Misschien heb je wel prangende vragen die altijd aan een brouwer hebt willen stellen! Onder het genot van een mooi glas bier neemt Jet van de Griendt (docent bij StiBON en brouwster bij St. Joris & Stadbrouwerij Thoms) je mee langs verschillende brouwers aan wie je vragen kan stellen. Zo leer je meer over het technische gedeelte van het brouwproces en wie weet ontfutsel jij wel het geheim van de brouwer!


Walking Masterclass: De wereld van porters en stouts
Door: StiBON Bieropleidingen - met koptelefoon/headset
Behalve IPA’s is de wereld van porters en stouts ook steeds groter aan het groeien. Wanneer is het een porter en wanneer is het een stout? Waar ligt de grens? En nog leuker: behalve drinken, kan je er nog meer leuke dingen mee? Wat zijn goede spijs combinaties met porters en stouts? Biersommelier Kim Sonneveld (docent StiBON, Hop en Hap) neemt je mee op dit festival in de wereld van Nederlandse porters en stouts en zal een lichtje doen schijnen op deze mooie, donkere biertypen.


Workshop Geuren en Smaken test
Door: StiBON Bieropleidingen
Elke dag presenteren docenten van StiBON verschillende ‘geur en smaak testen’ bij de StiBON stand. We laten je letterlijk blind bier gerelateerde items proeven en ruiken: met een blinddoek voor. Denk aan kruiden, fruit en andere smaken en geuren die je terug kan vinden in verschillende biertypen. Herken jij wat je ruikt en proeft? Herken jij ze alle 6 blind en ben je goed in geuren en smaken detecteren? Breid je geur- en smaak geheugen uit met deze korte, interactieve workshop.



Donderdag 16 mei (18:00 – 22:00 uur)

  • Tijd:18:30 - 19:15 uur

    Kaas en Bier

    Locatie:Masterclass ruimte
    Max. deelnemers:20
    Kosten:6 munten / € 15,00
  • Tijd:18:30 - 19:00 uur

    Gerijpte bieren

    Locatie:Walking masterclass
    Max. deelnemers:10
    Kosten:3 munten / € 7,50
  • Tijd:19:00 - 19:30 uur

    Geuren en Smaken testen

    Locatie:Stand StiBON
    Max. deelnemers:10
    Kosten:2 munten / € 5,00
  • Tijd:19:30 - 20:15 uur

    Ontdek met je zintuigen

    Locatie:Masterclass ruimte
    Max. deelnemers:15
    Kosten:5 munten / € 12,50
  • Tijd:19:30 - 20:00 uur

    De wereld van IPA’s

    Locatie:Walking masterclass
    Max. deelnemers:10
    Kosten:3 munten / € 7,50
  • Tijd:20:30 - 21:15 uur

    Rijpen van Bier

    Locatie:Masterclass ruimte
    Max. deelnemers:20
    Kosten:6 munten / € 15,00
  • Tijd:20:30 - 21:00 uur

    De wereld van IPA’s

    Locatie:Walking masterclass
    Max. deelnemers:10
    Kosten:3 munten / € 7,50
  • Tijd:21:00 - 21:30 uur

    Geuren en Smaken testen

    Locatie:Stand StiBON
    Max. deelnemers:10
    Kosten:2 munten / € 5,00

Vrijdag 17 mei (16:00 – 22:00 uur)

  • Tijd:16:30 - 17:00 uur

    De wereld van IPA’s

    Locatie:Walking masterclass
    Max. deelnemers:10
    Kosten:3 munten / € 7,50
  • Tijd:17:00 - 17:30 uur

    Geuren en Smaken testen

    Locatie:Stand StiBON
    Max. deelnemers:10
    Kosten:2 munten / € 5,00
  • Tijd:17:00 - 17:45 uur

    Ontdek met je zintuigen

    Locatie:Masterclass ruimte
    Max. deelnemers:15
    Kosten:5 munten / € 12,50
  • Tijd:17:30 - 18:00 uur

    New Dutch Beer Styles (in English)

    Locatie:Walking masterclass
    Max. deelnemers:10
    Kosten:3 munten / € 7,50
  • Tijd:18:00 - 18:45 uur

    Bieretiketten en Brouwerslatijn

    Locatie:Masterclass ruimte
    Max. deelnemers:20
    Kosten:5 munten / € 12,50
  • Tijd:18:30 - 19:00 uur

    Trends in de Nederlandse Biercultuur

    Locatie:Walking masterclass
    Max. deelnemers:10
    Kosten:3 munten / € 7,50
  • Tijd:19:00 - 19:30 uur

    Geuren en Smaken testen

    Locatie:Stand StiBON
    Max. deelnemers:10
    Kosten:2 munten / € 5,00
  • Tijd:19:00 - 19:45 uur

    Chocolade en Bier

    Locatie:Masterclass ruimte
    Max. deelnemers:20
    Kosten:5 munten / € 12,50
  • Tijd:19:30 - 20:00 uur

    New Dutch Beer Styles (in English)

    Locatie:Walking masterclass
    Max. deelnemers:10
    Kosten:3 munten / € 7,50
  • Tijd:20:00 - 20:30 uur

    Geuren en Smaken testen

    Locatie:Stand StiBON
    Max. deelnemers:10
    Kosten:2 munten / € 5,00
  • Tijd:20:00 - 20:45 uur

    Kaas en Bier

    Locatie:Masterclass ruimte
    Max. deelnemers:20
    Kosten:6 munten / € 15,00
  • Tijd:20:30 - 21:00 uur

    De wereld van IPA’s

    Locatie:Walking masterclass
    Max. deelnemers:10
    Kosten:3 munten / € 7,50
  • Tijd:21:00 - 21:30 uur

    Geuren en Smaken testen

    Locatie:Stand StiBON
    Max. deelnemers:10
    Kosten:2 munten / € 5,00

Zaterdag 18 mei (13:00 – 17:00 uur)

  • Tijd:13:30 - 14:00 uur

    De wereld van IPA’s

    Locatie:Walking masterclass
    Max. deelnemers:10
    Kosten:3 munten / € 7,50
  • Tijd:13:45 - 14:30 uur

    Bakken met bier

    Locatie:Masterclass ruimte
    Max. deelnemers:20
    Kosten:6 munten / € 15,00
  • Tijd:14:00 - 14:30 uur

    Geuren en Smaken testen

    Locatie:Stand StiBON
    Max. deelnemers:10
    Kosten:2 munten / € 5,00
  • Tijd:14:30 - 15:00 uur

    De wereld van IPA’s

    Locatie:Walking masterclass
    Max. deelnemers:10
    Kosten:3 munten / € 7,50
  • Tijd:14:45 - 15:30 uur

    Kaas en Bier

    Locatie:Masterclass ruimte
    Max. deelnemers:20
    Kosten:6 munten / € 15,00
  • Tijd:15:00 - 15:30 uur

    Geuren en Smaken testen

    Locatie:Stand StiBON
    Max. deelnemers:10
    Kosten:2 munten / € 5,00
  • Tijd:15:30 - 16:00 uur

    Brouwers en hun brouwproces

    Locatie:Walking masterclass
    Max. deelnemers:10
    Kosten:3 munten / € 7,50
  • Tijd:15:45 - 16:30 uur

    Ontdek met je zintuigen

    Locatie:Masterclass ruimte
    Max. deelnemers:15
    Kosten:5 munten / € 12,50
  • Tijd:16:00 - 16:30 uur

    Geuren en Smaken testen

    Locatie:Stand StiBON
    Max. deelnemers:10
    Kosten:2 munten / € 5,00

Zaterdag 18 mei (18:00 – 22:00 uur)

  • Tijd:18:30 - 19:00 uur

    De wereld van IPA’s

    Locatie:Walking masterclass
    Max. deelnemers:10
    Kosten:3 munten / € 7,50
  • Tijd:18:30 - 19:15 uur

    Bier proeven als een pro

    Locatie:Masterclass ruimte
    Max. deelnemers:20
    Kosten:5 munten / € 12,50
  • Tijd:19:00 - 19:30 uur

    Geuren en Smaken testen

    Locatie:Stand StiBON
    Max. deelnemers:10
    Kosten:2 munten / € 5,00
  • Tijd:19:30 - 20:00 uur

    Brouwers en hun brouwproces

    Locatie:Walking masterclass
    Max. deelnemers:10
    Kosten:3 munten / € 7,50
  • Tijd:19:30 - 20:15 uur

    Ontdek met je zintuigen

    Locatie:Masterclass ruimte
    Max. deelnemers:15
    Kosten:5 munten / € 12,50
  • Tijd:20:00 - 20:30 uur

    Geuren en Smaken testen

    Locatie:Stand StiBON
    Max. deelnemers:10
    Kosten:2 munten / € 5,00
  • Tijd:20:30 - 21:00 uur

    De wereld van porters en stouts

    Locatie:Walking masterclass
    Max. deelnemers:10
    Kosten:3 munten / € 7,50
  • Tijd:20:30 - 21:15 uur

    Kaas en Bier

    Locatie:Masterclass ruimte
    Max. deelnemers:20
    Kosten:6 munten / € 15,00
  • Tijd:21:00 - 21:30 uur

    Geuren en Smaken testen

    Locatie:Stand StiBON
    Max. deelnemers:10
    Kosten:2 munten / € 5,00

Tickets

Nederlands Bierproeffestival
Tickets bestellen