Week van het Nederlandse Bier 2014 officieel geopend

Datum: 15-05-2014
Week van het Nederlandse Bier 2014 officieel geopend

Vanavond heeft Burgemeester van Den Haag en oud-minister Jozias van Aartsen het eerste biervat aangeslagen en daarmee de derde editie van de Week van het Nederlandse Bier officieel geopend. Hij deed dit in de Grote Kerk waar 37 Nederlandse brouwerijen acte de présence geven bij het driedaagse Nederlands Bierproeffestival Den Haag. De Opening is het begin van een ruime week (15 tot en met 25 mei) aan activiteiten, waarbij bierliefhebbers kennis kunnen maken met de veelzijdigheid van Nederlands bier en de bruisende biersector. Dat bij de brouwers een mooi glas Nederlands bier goed samengaat met verantwoord genieten, bleek vanavond bij de presentatie van de website “nuchter over bier”. De website www.nuchteroverbier.nl belicht bier als een prachtig natuurlijk product met een ruime variatie aan smaken en soorten. Daarnaast behandelt ze vragen als; “Wat betekent matige alcoholconsumptie?” en “Is dat hetzelfde als verantwoord drinken?” Tevens is er aandacht voor de werking van bier in het lichaam en de gezondheidseffecten van bier. Speciaal voor ouders en opvoeders, heeft opvoeddeskundige Marina van der Wal, een hoofdstuk opgesteld over alcoholconsumptie onder jongeren. Hoe zorg je dat je kind ook na zijn achttiende verjaardag verantwoord met alcohol blijft omgaan? De website geeft tips en trucs.

Verantwoord genieten
Volgens Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers, gaan de Week van het Nederlandse bier en verantwoord drinken hand in hand: “Verantwoorde bierconsumptie is een belangrijk onderwerp voor brouwers. Dit willen we ook in de Week van het Nederlandse Bier blijven benadrukken. Meer dan 90 procent van de Nederlanders geniet verantwoord van ons product. Maar we zijn er nog niet. Als brouwers willen we de positieve tendens rondom verantwoord drinken vasthouden. We steunen daarvoor de boodschap van experts inzake verantwoorde alcoholconsumptie. Met de website nuchter over bier kunnen we deze boodschap op een heldere manier, aan een brede groep kenbaar maken.”

Vol lof
Henri Reuchlin, voorzitter van de Week van het Nederlandse bier is nu al trots op alle activiteiten die georganiseerd worden in de Week van het Nederlandse Bier:  Ik ben vol lof: wat een mooie activiteiten vinden er weer plaats, van de Waddeneilanden tot Zuid-Limburg en van Twente tot Zeeland. Er zijn proeverijen, bierwandelingen, speciale bier&spijsdiners, festivals en Nederlandse Brouwerijdagen door het hele land. Ik vind het mooi om de bevlogenheid te zien waarmee brouwers, horeca ondernemers, retailers en vele anderen samenwerken om het Nederlandse bier in de breedste zin te promoten.” 

Bier van eigen bodem
In de Week van het Nederlandse bier staat het bier van eigen bodem centraal. De week is een initiatief van de Stichting Week van het Nederlandse Bier waarin de hele biersector is verenigd. In de Stichting zitten afgevaardigden van: Nederlandse Brouwers, Klein Brouwers Collectief (KBC), Alliantie van Bier Tapperijen, PINT, MITRA Slijterijen, de niet-gebonden onafhankelijke brouwers. Bier&cO, Bierburo en Birdy Publishing/Bier!Magazine. Zie voor alle informatie over de Week van het Nederlandse Bier: www.weekvanhetnederlandsebier.nl.« Terug naar het nieuws-overzicht


Bekijk meer nieuws in ons nieuwsarchief

Week van het Nederlandse Bier

Alle partijen in de biersector werken samen om voor de Nederlandse bierconsument dé ‘Week van het Nederlandse Bier’ te organiseren die plaatsvindt van 27 mei t/m 6 juni 2021.
Bekijk activiteiten