4e PINT Symposium 'Bewust Bier'

Datum: 05-03-2013
4e PINT Symposium 'Bewust Bier'

Op vrijdag 24 mei organiseert bierconsumentenvereniging PINT voor de vierde maal in haar bestaan het PINT-symposium. Na Kansen in een krimpende markt (2006), Bier aan tafel (2008) en Vrouwen aan het bier (2010) is het thema dit keer 'Bewust Bier'. Dit thema is onderverdeeld naar vier subthema's "Bier en Genieten", "Bier en Misbruik", "Bier en Gezondheid" en "Bier en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen".

De Nederlandse biercultuur bloeit als nooit tevoren. Meer dan 160 brouwerijen en huurbrouwerijen maken een grote verscheidenheid aan bieren. Maar voor de consument is het een hele opgave om rustig te genieten van zijn of haar biertje. Alcoholmisbruik, binge drinken, comazuipen en andere negatieve gezondheidsheidsaspecten van het drinken van bier bemoeilijken het genieten van bier. Ook de Nederlandse overheid draagt haar steentje bij met het wijzigen van de Drank- en Horecawet, het verhogen van de alcoholleeftijd en het verhogen van de accijnzen op bier.  

Het symposium zal een nieuwe blik werpen op het bewust omgaan met bier en zal de politiek, de medische sector, de biersector en bierconsumenten dichter bij elkaar brengen. Wat is bewust omgaan met bier? Wat is verantwoord genieten van een bier? En wat is misbruik? Hoe gezond of ongezond is bier eigenlijk? En wat zijn de waar- en onwaarheden over bier en maatschappelijk verantwoord ondernemen? Op al deze vragen krijgt u antwoord tijdens het symposium.

De dag zal worden geleid door Gwen Jansen, onderneemster, filmmaakster en communicatiedeskundige. Zij zal vier toonaangevende sprekers aankondigen. Zo zal Hans Glandorf, voorzitter van de Alliantie van Biertapperijen, praten over het onderwerp Bier en Genieten. Henk Hendriks, wetenschapper bij TNO, geeft een presentatie over het onderwerp Bier en Gezondheid en Jasper Scholten, werkzaam bij Blonk Consultancy neemt het onderwerp Bier en Maatschappelijk Verantwoord Onderneme voor zijn rekening. De presentaties zullen worden gevolgd door een tweetal paneldiscussies. In het panel zullen naast de vier sprekers onder andere plaatsnemen: Henri Reuchlin, voorzitter van European Beer Consumers Union en Peter van der Arend, bieroloog en eigenaar van twee biercafé's in Amsterdam (Arendsnest en BeerTemple). Tijdens de pauzes kunt u als bezoeker genieten van een tweetal prikkelende proefsessies met bieren die geheel in het teken van het thema Bewust Bier staan. Maak ook in de praktijk kennis met het bewust genieten van bier. Of beantwoord de vraag of een bier misbruik in de hand werkt? En wanneer is een bier maatschappelijk verantwoord? 

Het symposium vindt plaats voorafgaand aan de tweede dag van het 2e Nederlands Bierproeffestival dat om 16.00 uur aanvangt en plaatsvindt op het Spuiplein in Den Haag. Op donderdagavond zal dit festival worden geopend door burgemeester Van Aartsen, dit zal tevens de opening van de Week van het Nederlands Bier vormen.   

Het programma van het symposium is als volgt:

11:00 - 11:45     Ontvangst

11:45 - 11:50     Openingswoord door Jeroen Carol-Visser, PINT-voorzitter

11:50 - 12:00     Inleiding door Gwen Jansen

12:00 - 12:15     Presentatie Bier en Genieten door Hans Glandorf, voorzitter ABT

12:15 - 12:30     Presentatie Bier en Misbruik (mystery guest)

12:30 - 12:50     Panel discussie

12:50 - 13:20     Pauze

13:20 - 13:35     Presentatie Bier en Gezondheid door Henk Hendriks, TNO

13:35 - 13:50     Presentatie Bier en MVO door Jasper Scholten, Blonk Consultancy

14:10 - 14:50     Panel discussie

14:50 - 15:00     Slotwoord door Jeroen Carol-Visser, PINT-voorzitter« Terug naar het nieuws-overzicht


Bekijk meer nieuws in ons nieuwsarchief

Week van het Nederlandse Bier

Alle partijen in de biersector werken samen om voor de Nederlandse bierconsument dé ‘Week van het Nederlandse Bier’ te organiseren die plaatsvindt van 27 mei t/m 6 juni 2021.
Bekijk activiteiten